Kirjavinkkejä

Mia Sarvanne: Saana ja  jumittuvan äänen salaisuus

Kirjan tarina kertoo ensimmäisellä luokalla olevasta Saanasta, jolla sanat jäävät jumiin, kun koulun piha lähestyy ja pitäisi astua sisään. Opettajan tervehtiminen ei onnistu, eikä Saana pysty vastaamaan kysymyksiin. Saanalla on sanoja kokonaisen aarrearkun verran, mutta Saana ei saa niitä aina esiin. Kun koulussa pitäisi puhua, aarrearkku loksahtaa lukkoon, eikä Saana löydä avainta. Saana piirtää laivan ja aarrearkun sen kannelle. Myrskyää niin, ettei Saana pysty etsimään avainta. Auttaisikohan ankkuri?

Mia Sarvanne: Minka ja Mykkä-Mörkö


Mykkä-Mörkö ei puhu päiväkodissa. Mitä jännittävämpi tai pelottavampi tilanne, sitä suuremmaksi Mykkä-Mörkö kasvaa. Mykkä-Mörkö kasvaa erityisesti silloin, kun häneltä kysytään jotakin ja hänen pitäisi vastata. Tarinassa Mykkä-Mörkö saa apua ja rohkaistuu vähitellen puhumaan. Tarinan lopussa kirjassa on lyhyesti tietoa aikuisille tilannekohtaisesta puhumisen vaikeudesta.

 

Heidi Silvan: Puhu, Nelli, puhu 


Kirja tarkastelee nuoren elämää ahdistuneisuushäiriöön liittyvän mutismin kanssa. Kirja on suunnattu yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille.


Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin. Otava.

Mauri ja mini-isoveli. Otava


Mauri on helsinkiläispoika, alakoululainen, jonka paras kaveri muuttaa toiseen maahan. Maurin uusi ystävä on puhumaton tyttö, Chi. Kirjoissa on paljon ystävyyden, suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden teemaa, eikä huumoria ole unohdettu. Laila Hirvisaari: Hiljaisuus


Eletään sodanjälkeistä aikaa pienessä kylässä lähellä itärajaa. Inga on luokan kummajainen. Isovanhempien hoivissa kasvanut yksinäinen tyttö lukee paljon ja on kiinnostunut avaruuden ilmiöistä, mutta on lakannut puhumasta ja hoitaa koulutehtävänsä kirjoittamalla.