Topias

Topias on ollut syntymästään alkaen hitaasti lämpenevä ja hänellä on oli jo pienenä voimakas temperamentti: hän reagoi voimakkailla raivokohtauksilla, jos jotain yllättävää sattui. Topias oli pienenä hyvin ujo ja hän lapsi arasteli paljon uusia ihmisiä. Puistossa hän tarkkaili muita lapsia, eikä halunnut leikkiä toisten lasten ollessa paikalla. Muskarissa lapsi seuraili lauluja ovensuusta, vanhempien selän takaa kurkkien. Topiaksen oli myös vaikea jäädä yksin kerhoon 3-vuotiaana. Otin 4-vuotisneuvolassa puheeksi lapseen liittyvät huolet, joita oli muussakin kehityksessä. Lapsi ei puhunut uudelle terveydenhoitajalle sanaakaan. Saimme neuvolasta lähetteen toimintaterapeutille.


Topiaksen piti jäädä kahdestaan toimintaterapeutin luokse, mikä laukaisi ensimmäistä kertaa puhumattomuuden. Lasta jännitti jäädä kaksin täysin tuntemattoman terapeutin kanssa vieraaseen paikkaan, eikä hän puhunut terapeutille ensimmäisellä, eikä seuraavillakaan kerroilla. Niinpä lapsi lähetettiin taas uuden aikuisen, tällä kertaa psykologin arvioitavaksi. Nyt lapsi jännitti ja lukkiutui entistä enemmän, ja puhumattomuudesta oli tullut hänelle toimintamalli.


Tutkimusjaksojen jälkeen päiväkerhon ohjaajat kertoivat huomanneensa, että lapsi puhui kerhossa ainoastaan toisille lapsille, ohjaajillekaan hän ei puhunut.


Psykologi kirjoitti lähetteen pienten lasten psykiatriselle osastolle ja psykologin lausunnon avulla Topias aloitti 5,5-vuotiaana päiväkodin integroidussa erityisryhmässä. Päiväkodin omahoitaja tuli kesällä ennen päiväkodin alkua kotiimme tutustumiskäynnille. Hän oli lämmin ja ystävällinen lasta kohtaan, mikä helpotti kovasti päiväkodin aloitusta. Päiväkodin alkaessa varasimme useita päiviä aikaa tutustumiselle ja toinen vanhempi oli usean päivän lapsen mukana päiväkodissa. Mutismi alkoi purkautua onnistuneen päiväkodin aloituksen vuoksi. Uskon, että suuri merkitys oli sillä, että lapsen omahoitaja otti lapsen niin lämpimästi vastaan. Myös pieni 12 hengen ryhmäkoko ja kolme lämmintä ja ammattitaitoista aikuista vaikuttivat varmasti ratkaisevasti siihen, että hitaasti lämpiävän ja aran lapseni oli helppo sopeutua ryhmään. Päiväkodin aloituksen jälkeen lapsi ei enää vältellyt vieraille ihmisille puhumista, vaikka ujous on seurannut häntä läpi eri vaiheiden.


Tällä hetkellä Topias on reipas 13-vuotias yläkoululainen. Hän on luonteeltaan temperamenttinen ja hitaasti lämpiävä. Hän viihtyy sekä itsekseen, mutta on myös sosiaalinen. Hän on kypsynyt rauhassa ja hän tulee toimeen niin aikuisten kuin kavereidensa kanssa koulussa, vapaa-ajalla ja harrastuksensa jalkapallon parissa. Olen kiitollinen itselleni siitä, että hain varhaisessa vaiheessa lapselleni apua ja Topias pääsi integroituun päiväkotiryhmään, jonka uskon sopivan kaikille lapsille, jotka eivät uskalla tai pysty puhumaan. Meille apu tuli juuri oikeaan aikaan.